czwartek, 28 listopada 2013

Odcinek 12 - Pierogi z mięsem i kaszą jaglaną!


Pyszne, pyszne, pyszne!


Zdrowe!


Królowa kasz wraca do łask! 


Lekkostrawna, nie zawiera glutenu, oczyszcza organizm, ma działanie przeciwwirusowe, zawiera krzemionkę! 

Te właściwości kaszy jaglanej powodują, że jest idealna dla małych i dużych, serwuje się ją osobom przeziębionym, a krzemionka wpływa korzystnie na stan włosów, paznokci i skóry...

Przedstawię Wam w kilku odcinkach jak można ją podać.

Odsłona pierwsza: Pierogi z mięsem i kaszą jaglaną.





Wykorzystuję mięso wołowe, które pozostało z rosołu.
Stosunek ilości mięsa do kaszy 1:1


Kaszę gotujemy do miękkości: Zagotowujemy wodę w ilości dwa razy większej od ilości kaszy (czyli 1 szklanka wody na pół szklanki kaszy). Wsypujemy kaszę i gotujemy na wolnym ogniu, aż do wygotowania wody. Kontrolujemy często czy kasza nie przywiera...


Następnie kaszę i mięso mielimy w maszynce z 1 cebulą. Solimy i pieprzymy do smaku, dokładnie mieszamy. Oto gotowy farsz! :)


Ciasto na pierogi:


Robię na oko :)


Wsypuję ok 2-3 szklanki mąki na stolnicę, dodaję szczyptę soli i parzę wrzątkiem (!!! - koniecznie wrzątek, w innym przypadku ciasto będzie jak podeszwa...). Ma być go tyle, aby ciasto w efekcie wyszło miękkie.


I...lepimy pierogi:

W między czasie (tzw. oczywiście:) Wstawiamy na ogień garnek z wodą (3/4 objętości).


I jak już mamy wszystkie pierogi gotowe, wrzucamy je na gotującą się wodę, solimy...
Zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez 2-3 min.





Łowimy i wkładamy na durszlak, po kilku minutach przekładamy na talerz.
Podajemy z okrasą!




Smacznego!!!

~Groszkowa



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz