poniedziałek, 17 czerwca 2013

Odcinek 8 - Orze...Orze...Orzechowiec!

Przepis na to ciasto mam od mamy, a ona....nie wiem skąd...

Składnik na ciasto:

  • 750 dkg mąki
  • 1,5 margaryny
  • ~1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 6 łyżek mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 3-4 jajka
  • 30 dkg orzechów włoskich


Przygotowanie:

Zagnieść ciasto z wyżej wymienionych składników (z tym że mleko, sodę i miód podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia sody i miodu i wtakiej postaci dodajemy do przesianej mąki).

Przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części.
Rozwałkowujemy i wykładamy wcześniej natłuszczoną blachę.
Pieczemy oddzielnie w 180C ok. 25min.
Z drugą częścią ciasta robimy tak samo, tylko wykładamy na nią orzechy prażone na patelni na łyżce masła z  dodatkiem łyżki cukru i miodu. Należy pamiętać, aby dokładnie powciskać orzechy w ciasto. Zapobiegnie to ich odpadaniu, ciasto będzie lepiej się kroiło i ładniej wyglądało.

Po przygotowaniu ciast czas na masę!

Składniki na masę:

  • masło 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka spirytusu 

Jajka ubijamy na parze z cukrem. Ja to robię w ten sposób, że w szerszym garnku zagotowuję wodę, następnie wkładam plastikową miskę w której są jajka i ubijam, aż będą pięknie, puszyście białe.
Po wystudzeniu takie jajecznej masy, w drugiej misce ucieram masło i stopniowo wprowadzam masę jajeczną. Następnie dodaję kakao i przy największych obrotach miksera powoli dodaję spirytusu.

Tak przygotowaną masą przekładam placki.

Należy odstawić, najlepiej na noc, aby placki namiękły.






Smacznego!

~Groszkowa





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz