środa, 19 września 2012

Odcinek 1 - JEDZMY POMIDORRY!!!



to już koniec sezonu na pomidory

 …te znajdujące się jeszcze na krzakach najlepiej wykorzystać na sosy i przeciery, bo nie smakują już tak jak wiosną..a przetworzone są bardziej wartościowe od tych surowych  za sprawą likopenu...

a cóż to?

likopen to czerwono-pomarańczowy barwnik bardzo silnie wybijający wolne rodniki… dla tych którzy nie wiedzą o co chodzi wyjaśniam, że chodzi o związki, które przyczyniają się w głównej mierze do powstawania większości chorób, w tym nowotworów

dużo warzyw po ugotowaniu traci swoje wartości.. nie jest tak w przypadku pomidorów, po obróbce termicznej na oliwie z oliwek wydziela się z nich więcej likopenu i jest on lepiej przyswajalny przez organizm..

na koniec dodam, że zajadanie się pomidorowymi przetworami…zmniejszy ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe, w tym udar czy zawał serca… udowodniono spadek zachorowalnoości na nowotwór prostaty u mężczyzn jedzących częściej niż dwa razy w tygodniu produktów zawierających pomidory… ponadto przy spożywaniu >25mg likopenu /dzień ( = 250ml soku pomidorowego)… w badaniach Australijczyków został obniżony cholesterol (frakcja LDL) o 10%...co więcej zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej, a więc chroni nasz wzrok.. oraz wpływa korzystnie na stan skóry poprzez poprawienie jej gęstości…

a więc: JEDZY POMIDORRY!

U mnie przecier na zimę już gotowy do wykorzystania go na zupę pomidorową…sos spaghetti…leczo…itp.


W odcinku drugim główną rolę będą grał maliny :))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz