wtorek, 26 listopada 2013

Odcinek 10 - 3-bit

Dawno miałam już go zrobić...przewertowałam mnóstwo przepisów...i wybrałam jeden, który i tak zmodyfikowałam! :P

Smakuje pysznie i do tego nie trzeba go piec! :))


Przedstawiam dzisiaj sposób na baaardzo udanego 3-bita



Potrzebujemy:
- 3 paczki herbatników, dla mnie najlepsze są te z Biedronki w żółtym opakowaniu.
- puszkę mleka skondensowanego/masy krówkowej
- 0,5 l mleka
- budyń waniliowy/śmietankowy
- kostka masła
- ok. 500 ml śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki żelatyny
- na polewę czekoladową: 1 jajko, 1/2 kostki margaryny, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kakao.

Przygotować budyń i odstawić do ostygnięcia.


Blaszkę wykładamy folią, i układamy pierwszą warstwę herbatników, na której rozprowadzamy masę krówkową. (Dobrze jest wcześniej podgrzać masę w kąpieli wodnej, dla ułatwienia rozsmarowywania.)

Na masę układamy następną warstwę herbatników.

Ucieramy masło i stopniowo dodajemy wcześniej przygotowany budyń. 

Tak przygotowaną masę budyniową wykładamy na herbatniki, równo rozprowadzamy i układamy kolejną warstwę herbatników.

Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder i rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. 
Szybciutko wykładamy na herbatniki. 

Czas teraz na czwartą i ostatnią już warstwę herbatników na której znajdzie się polewa czekoladowa.(sposób przygotowania w poprzednim przepisie)



Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na minimum 12h.


Smacznego!!!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz