Dawno miałam już go zrobić...przewertowałam mnóstwo przepisów...i wybrałam jeden, który i tak zmodyfikowałam! :P
Smakuje pysznie i do tego nie trzeba go piec! :))
Przedstawiam dzisiaj sposób na baaardzo udanego 3-bita
Potrzebujemy:
- 3 paczki herbatników, dla mnie najlepsze są te z Biedronki w żółtym opakowaniu.
- puszkę mleka skondensowanego/masy krówkowej
- 0,5 l mleka
- budyń waniliowy/śmietankowy
- kostka masła
- ok. 500 ml śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki żelatyny
- na polewę czekoladową: 1 jajko, 1/2 kostki margaryny, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kakao.
Przygotować budyń i odstawić do ostygnięcia.
Blaszkę wykładamy folią, i układamy pierwszą warstwę herbatników, na której rozprowadzamy masę krówkową. (Dobrze jest wcześniej podgrzać masę w kąpieli wodnej, dla ułatwienia rozsmarowywania.)
Na masę układamy następną warstwę herbatników.
Ucieramy masło i stopniowo dodajemy wcześniej przygotowany budyń.
Tak przygotowaną masę budyniową wykładamy na herbatniki, równo rozprowadzamy i układamy kolejną warstwę herbatników.
Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder i rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę.
Szybciutko wykładamy na herbatniki.
Czas teraz na czwartą i ostatnią już warstwę herbatników na której znajdzie się polewa czekoladowa.(sposób przygotowania w poprzednim przepisie)
Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na minimum 12h.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz